La primera condemna de la CPI

El proppassat 14 de març la Cort Penal Internacional (CPI) va emetre el seu primer veredicte condemnatori. Es considerà provat, més enllà de tot dubte raonable, que en Thomas Lubanga Dyilo fou responsable del reclutament d’infants menors de 15 anys per a la seva participació a les hostilitats de la República Democràtica del Congo durant els anys 2002 i 2003. Encara no sabem però quina pena s’imposarà a l’acusat, qüestió que haurà de determinar-se en audiència separada.

Fruit de la sentència, han sonat diverses veus que reprenen les crítiques a aquesta jurisdicció penal internacional per la seva lentitud a l’hora d’enjudiciar (és el primer veredicte d’ençà de la constitució de la CPI al 2002), perquè certs Estats importants (entre ells, Estats Units, Rússia o Xina) continuen sense ésser parts de l’Estatut de Roma (el tractat internacional pel qual es creà la CPI) i perquè l’atenció de la Cort s’està centrant únicament en el continent africà.

Sense negar la veracitat de les crítiques, què només puc compartir, sí que vull sumar-me a les lectures positives de la sentència de la Cort. En un moment en què la jurisdicció universal dels pocs països que realment se la creien (entre ells Espanya) està en retrocés per tal d’apaivagar el de vegades excessiu afany de lluïment d’alguns jutges estrella, jo crec que només ens podem alegrar de que al menys una jurisdicció penal amb vocació de globalitat doni les seves primeres passes. Potser encara és una justícia per a pobres, però els crims d’aquests pobres no han estat pas menys atroços que els d’altres, així que, quedant molt per fer, no deixa de ser una fita històrica per a la justícia penal internacional.

2 pensaments sobre “La primera condemna de la CPI

  1. For free Microsoft points doawlond this app Junowallet and enter this code in for free money JJ490655 this app is legit no scam for iPod and iPhone. Then keep doawlonding apps and u will end up making easy money.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s