Res publica amissa?

En el seu excel·lent article “La venganza de Don Juan,” el periodista Pep Mart, membre del Grup de Treball de la nostra Secció, ironitza sobre els “cadàvers” letals que ha anat amuntegant durant la seva vida Joan Carles I.

Sembla que al parer d’una ampla majoria de mitjans, però, qüestionar la monarquia per una patinada, real i figurada, sigui oportunista i extemporani. De debò?

Fa anys que el Dia de la República passa sense pena ni glòria. L’únic partit republicà amb representació parlamentària omet aquest adjectiu en el seu logotip. Gent assenyada ens recorda, com fa en Pep Martí, que “cap dels hipotètics “contendents” que han tingut algun predicament amb possibilitats reals pot ser considerat millor des d’una ideologia democràtica i republicana (el duc de Cadis?, un Aznar president executiu?).

Em demano si no es dóna, en aquest país, una paradoxa inversa a la que analitza en Christian Meier en el seu famós llibre, del qual manllevem el títol: una paradoxa entre l’estructura i el tarannà de la societat, d’una banda; i les nostres estructures polítiques, d’altra banda. Aquestes són democràtiques, aquells, però, molt menys. Així, acceptem amb tota normalitat polítics prepotents, partits gregaris i un càrrec de Cap d’Estat hereditari

Potser són precisament les patinades, però, l’element que millor mostra l’avantatge clau de poder elegir el Cap d’Estat: poder-ne triar un altre passat un temps. Els francesos en tenen la oportunitat a partir de demà. En parlarem al Dijous Europeu de la setmana que ve, dia 26 d’abril, a dos quarts de vuit de la tarda, Sala Verdaguer. Entrada lliure i dret de paraula.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s