Le petit calomniateur et le grand Sarkozampanò

Ahir va celebrar-se l’únic debat electoral que haurà enfrontat el President francès, Nicolas Sarkozy, i el seu oposant a la segona volta de les eleccions presidencials franceses, François Hollande, diumenge vinent. El van seguir més de vint milions d’espectadors i oïdors.

 

Hollande i Sarkozy cara a cara

Contràriament al costum de les nostres emissores públiques, que inverteixen els nostres diners en fomentar el bipartidisme, el debat a França no es va fer fins que realment no hi restaven dos candidats. A més, es va fer amb una estructura clara, pactada, que permetia a cadascun dels candidats parlar del seu programa respectiu.

En calent, molts periodistes arribaren a la conclusió que es va produir un empat, que beneficia Hollande perquè porta molt d’avantatge a les enquestes. La bat/ralla, però, va estar ferotge, amb moments de gran tensió com és ara el que produí una nova frase elegant d’en Sarkozy, la col·lecció de llampecs retòrics del qual ja era prou ampla: Vous êtes vraiment un petit calomniateur en disant ça… Malgrat això, tots dos van controlar-se prou bé: En Sarkozy, les seves sortides de to; l’Hollande, el seu humor, sovint càustic.

La veritable novetat d’aquesta campanya és que un President de la República llenci per la borda tot un seguit de principis republicans per anar de cacera del vot extremista del Front National (FN), arribant a copiar discursos marca Le Pen (pare i filla) i a redescobrir el nacionalcatolicisme del bracet de la seva Gelsomina. En canvi, el FN va recolzar la seva campanya d’irrisió… en els videos de campanya d’en Sarkozy fa cinc anys!

Els convidats al debat del Dijous Europeu del proppassat dia 26 d’abril, senyors Lluís Bassets i Rafael Jorba, van coincidir en considerar el vot FN, en bona part, com a vot de protesta/antisistema i vot de castic a l’actual omniprésident. També van parlar del drama d’aquest: haver estat testimoni impotent de la més gran pèrdua de protagonisme de França en tota la seva història, a nivell de la Unió Europea i mundial.

Amb aquest rerafons, sembla encara més complicat de voler vendre l’explosió del dèficit públic i de l’atur com a èxit amb un Patek Philippe al canell. Malgrat això, Le Figaro, diari ultrsarkozysta de Serge Dassault, diu que l’avantatge d’Hollande ha baixat a 52,3% contra 47,5%.

A suivre…

2 pensaments sobre “Le petit calomniateur et le grand Sarkozampanò

  1. Crec que cal valorar el paper jugat pel que podríem definir com a intuïció republicana d’un sector del centre dreta, que Bayrou ha expressat. Penso que Hollande erraria si no fes una gran obertura, aprofitant la victòria perquè els seus copessin tots els llocs. En aquest sentit, és interessant un article de Douste-Blazy a le Monde, és un exministre de Chirac que diu (si ho he entès perquè la meva competència idiomàtica és com la dels nostres caps de govern) que és el primer cop i espera que el darrer que no votarà el candidat del seu camp. Que França necessita noves fronteres i no que algú planti les fronteres enmig del cor dels grans problemes, com la immigració.

  2. Gràcies, un cop més, al Pep Martí, he pogut entrar en aquest bloc, que m’ha semblat força interessant, un altre oasis d’opinions intel·ligents i lliures.
    Pel que fa a les eleccions franceses, potser caldria afegir que Hollande no és Miterrand, i que potser per això se’n sortirà millor. També és veritat, tal com recalca la premsa francesa, que el context de l’any 2012 no és el del 1981.
    Aquestes eleccions franceses s’han solapat amb les gregues, que tenen un component més caòtic i de les quals podria sortir un govern liderat per una veritable esquerra. Un altre contrapes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s