S’acosta la fi de la transició política a Somàlia?

Llegia aquests dies algun article esperançador sobre el futur de la República Federal de Somàlia, amb la recent estrenada constitució –encara cal que l’aprovi el nou parlament-, què m’ha encuriosit sobre l’actual configuració geopolítica del territori. Allò que he trobat ha moderat el meu entusiasme pel procès constituent que s’està vivint aquests mesos a Mogadiscio.

No em sembla que la situació hagi canviat gaire, d’ençà que al 1991 començà una interminable guerra civil en enderrocar en Siad Barre, el dictador comunista que, com arreu, mantenia la unitat fictícia d’aquella punta d’Àfrica, que encara pateix, si se’m permet el barbarisme, les “chapusses” de la Conferència de Berlin (1885) i subsegüents.

Mapa Somàlia The Economist

El territori de Somaliland, independent de facto però sense reconeixement internacional, entra dins dels límits “inviolables” de la nova constitució. Curiós. Sóc sobirà sobre allò que no controlo. Ara, clar, com que l’existència en el món depèn de que els demés vulguin fer tractes amb tu…

Puntland, regió semi autònoma, segueix lluitant, amb l’ajuda de la grandiloqüent EU NAVFOR (operació ATALANTA) contra els seus pirates. Veurem què passa amb aquest experiment –de moment exitós, crec– de la Política Europea de Defensa, renascuda, com qui diu, amb Lisboa.

Per la resta, segueixo perduda. De Puntland cap al sud hi ha una barreja d’ètnies, religions, cultures que no acaben de saber conviure, però que diu la constitució que conviuran sota el mateix govern, amb igualtat de drets i sense cap tipus de discriminació. Desitjem-ho.

Un pensament sobre “S’acosta la fi de la transició política a Somàlia?

  1. Gràcies, Yolanda, per aquest capbussament en una realitat tan ignota. En el tema de Somàlia jo m’havia qudat en els conflictes dels anys setanta-vuitanta entre Siad Barre i el també marxista (?) Haile Mariam. També satisfà força que combinis el bon saber i la documentació seriosa amb un posicionament –humà, que mai massa humà– per les bones causes.
    Pep Martí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s