Europa, la gran absent de les eleccions nord-americanes

per Pep Martí

S’explica que en un acte electoral d’Adlai Stevenson, aspirant demòcrata a la presidència dels Estats Units el 1952 i 1956 (derrotat en totes dues ocasions pel general Eisenhower), un dels assistents va exclamar, dirigint-se al candidat: “Totes les persones intel·ligents votarem per vostè”. Stevenson va contestar amb agilitat: “Gràcies, però necessito una majoria”.

Aquestes setmanes, els que seguim amb interès i, per què no dir-ho, amb passió, el procés electoral als EUA, ens preguntem sovint si del que diguin les urnes el 6 de novembre, en sortirà, si més no, quelcom d’intel·ligent i positiu ja no per a Europa, sinó per a tots plegats.

Un món trasbalsat com el nostre requereix d’una dirigència mundial assenyada. Europa ha estat la gran absent de les eleccions nord-americanes. En els debats entre els candidats i en els intercanvis entre uns i altres, la construcció europea, la situació de l’euro, el lligam entre els aliats de les dues riberes de l’Atlàntic han estat del tot obviats. Les relacions comercials amb la Xina, la situació a l’Orient Mitjà, l’Iran, Síria, han aparegut de manera continuada. D’Europa no se n’ha parlat. Bé, sí, tant Barack Obama com Mitt Romney han fet alguna referència a la situació dramàtica de l’Estat espanyol i de Grècia. Ni un ni l’altre no volen que els Estats Units segueixin el camí europeu cap a la crisi.

Malgrat tot, de l’experiència dels darrers anys, queda clar que la visió del món no és la mateixa en demòcrates que en republicans. Les administracions demòcrates solen ser més sensibles al que implica una realitat multipolar i, per tant, més respectuoses amb la complexitat. A Europa, en aquest sentit, li interessa més la victòria d’Obama. Una victòria en la qual no hi tindrà cap mèrit a mostrar. En aquesta batalla, Europa no és gran electora, com sí que ho és Israel, o la Xina. Perquè els candidats més “europeus”, per liberals i sofisticats, tenen, com Stevenson, moltes més dificultats per reeixir.

Un pensament sobre “Europa, la gran absent de les eleccions nord-americanes

  1. No caurem pas en el parany d’aquest agut article i no comentarem, doncs, l’intel·ligència de determinats votants.

    Només apuntarem que el “Dijous Europeu” de 20 de desembre, a 19h30 a la Sala Verdaguer de l’Ateneu, el dedicarem a debatre de què ens s’hi juga Europa, en aquestes eleccions de dimarts. Ho farem amb en Jordi Pérez Colomé, actualment als EUA seguint la campanya d’a prop; i l’Antoni Gutiérrez-Rubí, tots dos excel·lents bloguers de la “cosa americana”… que és la nostra

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s