2.052.372

Segons avençàvem la setmana passada, la gran incògnita de les eleccions d’ahir diumenge era el resultat del partit €scèptic (que no pas euroescèptic) alemany. La resposta és una magnífica il•lustració del sistema de doble vot del qual ens volem dotar a Catalunya. Segons els resultats provisionals, dels 43.601.224 primers vots (per la llista d’un partit) emesos, 809.817 han estat per a Alternative für Deutschland (AfD), un 1,9%. Del mateix nombre de segons vots (per a un candidat de circumscripció), però, n’han estat 2.052.372 ó un 4,7%.

Aquesta és la gran diferència entre AfD i els partits euroescèptics d’altres contrades, essencialment populistes: AfD nomena candidats que són veritables experts dels temes amb què fan campanya, sobre tot economistes. Més de dos milions de persones els han considerat com a més qualificats que els candidats respectius dels altres partits.
Manca saber si això és una hàbil estratègia de publicitat electoral o la llavor d’un creixement d’aquest partit, ara que ha demostrat tenir prou d’entitat per competir amb els cinc que han obtingut representació parlamentària.

També caldrà que arribi a una coalició de govern la gran guanyadora d’aquestes eleccions, la Cancellera Merkel, amb l’SPD, L’Esquerra o Aliança 90/Els Verds. Aquest darrer ha aconseguit baixar d’un 25% als sondejos a un 7,3% als col·legis electorals mitjançant una campanya basada en la necessitat d’apujar impustos.

Tots tres han fet campanya amb molta empenta contra la Sra. Merkel. La situació recorda allò del “Pujol, enano, aprende castellano.” Dijous vinent, dia 26 de setembre, a dos quarts de vuit en debatrem a la Sala d’Actes de l’Ateneu (vg. entrada precedent).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s