“Mosquegeu-vos amb els best-sellers!”: llegiu Fredrik Sjöberg

Per Sant Jordi, no podiem deixar de recomanar un llibre. No és pas jurídic, sí però polític i social… malgrat pretendre parlar d’uns insectes, les mosques de les flors: El parany de mosques (ed. castellana La trampa para moscas).

parany

L’autor, el periodista suec Fredrik Sjöberg (1958), és crític literari d’un dels principals diaris del seu país i viu amb la seva família a la minúscula illa de Runmarö, vora Estocolm.

En aquesta mateixa illeta solia estiuejar Strindberg, i efectivament el tempestuós autor de La Cambra vermella i La Senyoreta Júlia desfila per aquest llibre del bracet amb un seguit d’altres patums. Les lidera un gran entomòleg suec amb l’inversemblant nom de René Malaise, inventor de l’estris que dóna títol al llibre.

Sjöberg també és un apassionat de l’entomologia i no resisteix a la temptació de parlar-nos de les seves mosques. Resulten ser, però, només un pretext per narrar la vida aventurera de Malaise i la del mateix autor d’ençà dels seus inicis professionals com a ajudant d’escena de Bergman al Reial Teatre Dramàtic d’Estocolm. A més, se succeeixen observacions molt agudes sobre com és la gent, sobre què mou la política i sobre la bona literatura.

Hi ha tres novel·les que tenen un lloc preemninent a El parany de mosques, en apariència pel fet de tractar temes afins a Sjöberg: L’home que s’estimava les illes, de D.H. Lawrence; Utz, de Bruce Chatwin; i La lentor, de Milan Kundera. Aquesta darrera faula és, però, molt més que el pretext per evocar un eminent entomòleg txec: és el veritable model que ha seguit el nostre autor per escriure El parany de mosques: uns focs d’artifici espurnejants, plens d’humor i ironia.

Aquest esperit iconoclasta i divertit sembla haver-se encomanat a la jove editorial que ha posat al nostre abast aquest llibre, perquè ha encetat per Sant Jordi una campanya d’anuncis radiofònics que de bon segur faran riure els oients de Rac1.

Tant de bo aquest llibre aconsegueixi competir amb els “best-sellers” sobre els quals ironitzen els seus anuncis. L’escriptor Eduardo Mendoza reconeix haver-ne romàs encisat.

I vós, amable lector si més no d’aquest bloc, gaudiu de Sant Jordi!

El parany de mosques
Ed. Pabst & Pesch
ISBN 978-84-937068-1-4
196 p. (PVP 19,90€)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s