Reivindicant John M. Keynes (1): L’Estat del Benestar.

per Joan Tort

Dos fets importants van marcar fortament les polítiques econòmiques i socials de bona part del segle passat. Un d’ells va ser la Revolució Russa del 1917 que va desembocar en la creació de la república socialista soviètica sota un nou sistema econòmic d’economia planificada i d’ideologia marxista comunista. I l’altre fet important va ser la fallida financera de 1929, que comportà la primera gran crisi econòmica i social del segle als Estats Units i, de retruc, al món occidental.

Les revoltes socials que, sobretot aquest darrer fet, van comportar van fer témer als governs europeus i americà que les masses obreres se sentissin atretes pels cants de sirena de les repúbliques socialistes. De manera que es van promoure mesures d’intervenció de l’estat en el funcionament de l’economia de mercat per fer-la més social i que els treballadors hi tinguessin protegits els seus drets laborals. Es volia un capitalisme socialitzat i en aquest sentit es van orientar les polítiques del New Deal del president Roosevelt, entre 1933 i 1938, i els acords de Bretton Woods el 1944.

keynes

John Maynard Keynes a Estocolm, 3-10-1898 (foto: Scanpix Sweden)

Aquestes mesures van ser inspirades en les teories econòmiques de l’economista britànic John M. Keynes i van desembocar en la implantació de les mesures que conformaven l’Estat del Benestar, que durant dècades van ampliar la massa de la classe mitja en el món occidental. Aquestes mesures eren: sanitat i educació bàsica universals i gratuïtes; i pensions de jubilació dignes.

(continuarà)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s